+36 20 / 388 - 3837  |  hegesztogep@gmail.com  |  Cím: 1103 Budapest, Vaspálya u. 54.  |  Nyitva: H - P: 8 - 16 | INGYENES KISZÁLLÍTÁS BRUTTÓ 50.000.- FELETT

Plazmavágás

Az ionizáció a pisztoly-elektróda magas feszültségének köszönhetően jön létre. Az áramot a pisztoly és a munkaanyag között a pisztolyból kiáramló ionizált gáz, azaz a plazmaív vezeti. A plazmavágó pisztoly elektródája a negatív, a munkaanyag a pozitív pólus.
A rendkívül magas hőmérsékletű plazmaív olvasztja meg a munkaanyagot. A fémet olyan magas hőmérséklettel olvasztja meg, hogy az olvadt fémnek egy része elgőzölög. A keletkező fémgőz miatt fontos a védőmaszk viselete és a jól szellőző helyiség (elszívó!) biztosítása.

Levegő szerepe a plazmavágásban

Az el nem gőzölgő olvadt fémet a pisztolyból nagy nyomással kiáramló sűrített levegő fújja ki a vágási résből. Mivel a sűrített levegő felelős a fémolvadék eltávolításáért, a beállított légnyomás mértéke fogja befolyásolni a vágat felszínét. Minél magasabb légnyomással dolgozunk a megengedett határértéken belül, annál simább lesz a vágás felszíne. A javasoltnál magasabb légnyomás azonban nehezítheti az ívgyújtást, a nagyobb légáram ugyanis „elfújja” a kialakulóban lévő plazmaívet.
A levegő a pisztoly hűtéséért is felel (illetve lehet vízhűtéses pisztolyt is használni).

A gáz után folyás szerepe

A pisztoly lehűtése. A plazmavágás óriási hőmérsékleten történik, ezért a pisztoly élettartamának megőrzése érdekében fontos, hogy a vágás befejeztével legalább kb. 10 másodpercig hűtsük a pisztolyfejet.

Pilot ívgyújtás:

A pilot ívgyújtás óriási előnye, hogy az ívgyújtáshoz nem kell hozzáérinteni a pisztolyt a munkaanyaghoz. Az elektródát a munkaanyaghoz közelítve (de nem érintve) a pisztolykapcsoló megnyomásával bezárul az áramkör és kigyúl az ív.

Kontakt ívgyújtás:

A gép képes kontakt ívgyújtásos plazmavágásra is a pisztoly és a munkaanyag egymáshoz érintésével.
(A test- és munkakábel csatlakozó aljzata között található biztosíték egyszerűen kitekerhető, ekkor kontakt ívgyújtással vág.)